lauantai 11. syyskuuta 2010

Ensimmäinen tehtävä

Tapaus 1A: Tekijänoikeuden mahdollisuudet

Oppilaasi Salla on monin tavoin lahjakas luovassa ilmaisussa ja haluaisit rohkaista häntä hakeutumaan taiteelliseen ammattiin. Salla on kuitenkin sitä mieltä, ettei taiteella tule toimeen, koska ”kaikki on nykyään niin helposti kopioitavissa”. Miten esittelisit tekijänoikeutta Sallalle? Minkälaisia oikeuksia tekijänoikeus tuo tekijälle? Kerro ainakin mitä aineistoja tekijänoikeuden suoja koskee, mitä yksinoikeuksia tekijällä on teokseen ja miten hän voi saada teoksesta tuloja. Kerro myös miten tekijänoikeus syntyy ja mitä tekijänoikeuden suoja tarkoittaa tekijän kannalta, jos suojaa loukataan. Mistä tekijänoikeudesta saa tietoa?


Lähteet:

Luentomateriaali: http://c-ope.blogspot.com/2010/09/ensimmaisen-luentopaivan-materiaalit.html
Pirjo Kontkanen, Tekijänoikeudet yliopistotutkimuksessa ja –opetuksessa. Noin 20 sivua, luvut 4 - 4.2, 4.5 - 4.5.5, 4.7 ja johdanto-osat luvuista 5.2 ja 5.3. (sivut 59-64, 70-76, 83-84, 88-89 ja 96-98).http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/oik/yksit/vk/kontkanen/



Vastaukseni jäsentyy Sallan näkökulmasta: 1. Mitä Sallan itsensä on syytä tietää tekijänoikeuksistaan, kun hän suunnittelee ja toteuttaa teostaan? 2. Miten Salla toimii, kun joku toinen tiedustelee Sallan teoksen käyttöä omiin tarkoituksiinsa? 3. Miten Salla toimii, kun hän epäilee tekijänoikeuksiaan loukatun?


1. Sallalle pitäisi tosiaan kertoa kaikenlaista (mieluusti kaikki) tekijänoikeuksista ja siitä, miten hän voi - kenties - valvoakin niitä. Voisiko ajatella, että Salla kirjaisi jokaisen teoksensa perään/yhteyteen lakipykälän tai muun tomeran viitteen teoksen suojattuisuudesta: mitä sille saa tehdä ja mitä ei? Tiedon lisääminen lisäisi teoksen suojaa, ehkä.


Sallan itsensäkin on syytä pohtia, miten itse rakentaa luovan tuotoksensa, teoksen: teoksen pitää olla omaperäinen, itsenäisen luomistyön tulos - ei siis orjallista jäljittelyä. Teos voi olla esimerkiksi elokuva, valokuva, kuvataiteen muu muoto, kaunokirjallinen tai tietoa välittävä tuotos, taidekäsityö tai näyttämöteos, joka voi aloittaa uuden puheenaiheen tai olla puheenvuoro käytyyn keskusteluun. Tämmöiseen teokseen Sallalla on tekijänoikeus, joko yksinään (tällöin Salla on teoksen ainoa tekijä) tai yhdessä muiden tekijöiden kanssa (tällöin Salla on tehnyt teoksen yhteistyössä). 


Miettiä sopii myös sitä, saako mitään olemassa olevaa hyödyntää omassa teoksessaan. Kiirjallisessa ilmaisussa esimerkiksi idean (esimerkiksi oppikirjaan saa laittaa kaunokirjallisuusluettelon, kunhan sitä ei ole kopioitu muusta oppikirjasta vaan se on tehty ihan itse) saa lainata, mutta se pitää esittää uuden muotoisena. Jos tässä kohtaa elämää tulee ongelmia, kannattaa kääntyä IPR-ryhmän puoleen.


Sallan kannataa pitää huolta myös siitä, että ei anna teoksensa tekijänoikeuksia millekään yritykselle tai yhteisölle. Tällöin hän varmistaa, että teoksesta saadut rahavirrat ohjautuvat hänelle.


2. Jatkuu seuraavassa blogissa.



1 kommentti:

  1. Tosi hyvä idea! Sallalle konkretisoituisi loistavasti se, mitä tekijänoikeudet ovat ja miten ne suojaavat hänen teoksiaan.

    Voisiko Sallalle vielä kertoa, että tekijänoikeudet jakautuvat taloudellisiin ja moraalisiin oikeuksiin? Lähtökohtaisesti siis kenelläkään toisella henkilöllä ei ole oikeutta saattaa Sallan teosta yleisön saataville. Jos Salla kuitenkin itse antaa siihen luvan, niin silloin hänen nimensä tulee mainita teoksen yhteydessä. Moraaliset oikeudet suojaavat tekijän arvokkuutta.

    VastaaPoista