maanantai 20. syyskuuta 2010

Ensimmäisen tehtävän jatko-osa

2. Sallalla on mahdollisuus ansaita teoksellaan, jos hän on sitä mieltä, että siitä kehtaa hintaa pyytää. Hintaa kannattaa pyytää vallankin, jos teos ilmestyy jossakin julkaisussa - yksityiskäyttöön tarkoitetun teoshankinnan kanssa voi hinnoittelu olla vähän hankalaa, mutta aivan laillista. Jos Salla taas tuumaa, että eipä hän pyydä hintaa, silloin hänen on syytä valvoa, että hänen nimensä mainitaan teoksen yhteydessä. Nimi on mainittava myös silloin, kun lainaa teoksesta osan - hyvät tavat edellyttävät tätä.

3. Jos oman teoksensa tai sen osan löytää jostakin julkaistusta aineistosta, Sallan on syytä kääntyä julkaisijan puoleen ja esittää sivistynyt närkästyksensä. Toivoa sopii, että ainakin rahaa olisi tulossa - ja seuraavaan painokseen asialliset merkinnät lähteestä.

1 kommentti:

  1. Huomiosi on aivan oikea, että jos Sallan teoksia löytyy jostain ilman lupaa, hänen itsensä syytä kääntyä luvattoman käyttäjän puoleen. Sallan iloksi voi todeta, että sivistyneen närkästyksen ilmaisemisen jälkeen hän voi kääntyä tuomioistuimen puoleen, jos toive rahan tulosta ei vielä johtanut toivottuun lopputulokseen. Tekijällä on aina oikeus rahalliseen hyvitykseen teoksen luvattomasta käytöstä (eli kopioinnista tai yleisön saataviin saattamisesta).

    Terveisin,
    Joni Hatanmaa, IPR University Center

    VastaaPoista